akasse-billig.dk

 

Dagpenge som nyuddannet – har du styr på reglerne?

Som nyuddannet går man selvfølgelig og drømmer om at kunne komme direkte ud på arbejdsmarkedet, samt at få arbejde i en spændende virksomhed, hvor man kan se sig selv mange år. Det er dog ikke sådan, det går for langt de fleste. Man er jo desværre ikke garanteret et arbejde, selvom man har taget en lang uddannelse. Derfor bruger mange også de første måned som nyuddannet på at være ledige, og det er ingen skam.  Af netop denne årsag er det enormt vigtigt, at du kender til reglerne, når det kommer til dagpenge som nyuddannet. Her i artiklen gennemgår vi de vigtigste regler. Artiklen er skrevet af akasse-billig.dk.

 

14 dages reglen – den du skal have styr på

14 dages reglen er den regel, som du skal have styr på i forbindelse, med at du skal have dagpenge. For at kunne få dagpenge fra den dag du er færdig på din uddannelse, kræver det, at du har været medlem af en a-kasse i mindst et år. Har du det, så skal du have søgt om dagpenge inden for 14 dage, hvis du ønsker dagpenge den første måned. Når vi skriver 14 dage, så er det 14 dage efter din sidste eksamen er afsluttet. Din uddannelse betragtes nemlig som værende afsluttet, når du har været oppe til din sidste eksamen. Når du det ikke til de 14 dage, bliver du nødt til at vente til næste måned.

 

Hvis du ikke har været medlem af en a-kasse

Hvis du ikke har været medlem i et år, så kan du faktisk stadig få dagpenge. Du kan bare ikke få det fra den første måned, men derimod fra måneden efter. Dette forudsætter dog, at du melder dig ind inden for 14 dage, efter din uddannelse er afsluttet. Glemmer du det, så vil du skulle vente, til du har et års anciennitet. Derfor er det altså utrolig vigtigt, at du husker 14 dages reglen. Det kan være svært at huske, når man sidder med hovedet i bøgerne til de sidste prøver og eksaminer. Derfor handler det om at få skrevet det ind i kalenderen eller få familien til at hjælpe dig med at huske dig på det. Det er trods alt rart at kunne gå direkte på dagpenge, hvis det ikke er lykkedes dig at få et arbejde fra dag 1.

 

Husk kravene

For at kunne få dagpenge, skal din uddannelse leve op til en række forskellige krav. For eksempel skal det være en videregående uddannelse med en varighed på mindst 18 måneder. Den skal ligeledes være SU berettiget. Der gælder nogle særlige regler for elevuddannelser. Kontakt derfor din a-kasse i god tid for at høre om din situation. Det kommer nemlig meget an på, hvilken elevuddannelse der er tale om.

 

Det er ofte gratis at være medlem

Som studerende findes der a-kasser, hvor det er gratis at være medlem. Derfor er det næsten dumt ikke at være medlem af en a-kasse, mens man studerer. Den anden bonus du har er, at du vil kunne få rådgivning og sparring omkring din karriere, ligesom du kan få gode råd til CV-skrivning og ansøgningerne. En a-kasse kan hjælpe dig med stort set alt, når det handler om at få et arbejde. Derfor bør du også være medlem, mens du studerer.